admin
Mart 2, 2024
Omuz eklemi günlük yaşamdaki hareketlerin yapılmasında önemli roller üstlenir ve vücudun en hareketli eklemidir. Bu sebeple yaralanma potansiyeli yüksek olup, yaralanmalar en çok rotator cuff yırtıklarıdır.
Rotator cuff kasları; supraspinatus, infraspinatus, teres minör ve subskapularis kaslarını içermekle beraber humerus başını sarar ve omuz eklem hareketleri ile stabiliteyi sağlamaktadır.
Omuzun etrafındaki küçük kas gruplarının yaralanması, zayıflaması, tekrarlayan hareketler, travma, yaşlılık, aşırı kullanım sonucu rotator cuff sendromu ortaya çıkar.
Rotator cuff sendromu bireylerde günlük yaşamda hareket aktivitelerinde kısıtlılığa neden olmaktadır. Tanı teşhisi için hastadan iyi alınmış anamnez, hastanın belirttiği şikayetler doğrultusunda fizik muayene ve bunları netleştirmek amacıyla görüntüleme yöntemleri gerekmektedir.
Rotator cuff sendromu olan hastalarda ağrı, halsizlik, omuz eklem hareket kısıtlığı, uyku bozukluğu ve özellikle baş üstü hareketlerle oluşan omuz ve kola yayılan ağrı bulguları karşımıza çıkmaktadır.
Rotator cuff sendromu tedavisinde tedavi yöntemleri olarak medikal tedavi, konservatif tedavi (fizyoterapi, fizik tedavi ajanları, manuel terapi, egzersiz…) şeklinde olup konservatif tedaviden sonuç alınamayan hastalarda cerrahi tedavi planlaması sağlanmaktadır.
Rotator cuff sendromu tedavilerinde amaç; omuza yönelik aşırı yüklenmeleri azaltarak hareket açıklığını korumak, eklem stabilizasyonunu sağlayarak ağrısız eklem omuz hareketleri kazanımı ve ergonomik düzenlemeler ile bireyi bilgilendirerek yaşam kalitesinin arttırılmasıdır.
Sevgili danışanlarımız herhangi bir tedavi için lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın.