admin
Mart 2, 2024
Bel ağrısı günümüzde sık görülen ve kişilerin hayatlarında en az bir kez de olsa karşılaşabileceği kas-iskelet sistemi problemlerinden biridir.
Dünya nüfusunun %65 ve %80’i yaşamlarının bir döneminde bel ağrısı ve günlük yaşam aktiviteleri esnasında meydana gelen semptomlardan şikayetçidir.
Yapılan çalışmalar bizlere ülkemizde bel ağrısı şikayetlerinin görülme sıklığını yerleşim yerlerinde %50, kırsal yerleşim yerlerinde %80’leri bulduğunu göstermiştir.
3 aydan uzun süren bel ağrısı kronik bel ağrısı olarak değerlendirilir. Kronik bel ağrısı kişilerde üretkenlik kaybı, günlük yaşamda aktivitelerde zorlanma ve fiziksel özürlülüğe sebebiyet veren kas- iskelet sistemi problemidir.
Bel ağrısını arttıran sebepler fiziksel-psikososyal faktörler, sedanter yaşam, fiziksel aktivitenin yetersiz olması, postüral stres, yüksek efor harcanan meslekler ve yaşlanmaya bağlı olarak ağrının artması gözlemlenmiştir.
Bel ağrısı oluşumunun büyük çoğunluğu mekanik kaynaklıdır. Ağır kaldırma, itme, uzun süre oturma ve bel omurlarının aşırı kullanılması ağrıyı arttırmaktadır.
Sevgili danışanlarımız herhangi bir tedavi için lütfen iletişim sayfamızdan bize ulaşın.
Bel ağrısında multidisipliner tedavi yaklaşımı olmalıdır. Tedavide amaç; birincil ve en önemli basamağı hasta bilgilendirmesi ve ergonomik düzenlemeleri yapmaktır. Altta yatan patolojik süreci kaldırmak, ağrıyı geçirmek, vertebral kolonun hareket açıklığını kazanmak, fonksiyonelliği sağlayarak ağrının kronikleşmesini engellemek, fizik tedavi ajanları (elektroterapi, manuel terapi, sıcak-soğuk uygulamalar, bantlama…) ile semptomların azalmasını ve egzersiz sistemi planlanması yaparak bireylerde güçlü kas-iskelet sistemi oluşturup, yaralanmaların tekrarının önlenmesini sağlamaktır.
Bel çevresindeki kasların spazmını ve spazmdan kaynaklı ağrıyı azaltmak için gevşeme egzersizleri, eklem fleksibilitesi arttırmak için germe egzersizleri, vertebral kolon stabilizasyonu ve kas kuvvetini artırmak için stabilizasyon ve güçlendirme egzersizleri yapılmaktadır.
Bel ağrılı bireylerde ağrı, kassal spazm, vertebrayı yeniden pozisyonlamak ve eklem blokajını çözmek için manuel tedavi (kayropraktik manipülasyon, mobilizasyon ve myofasyal yumuşak doku) uygulanır.
Kayropraktik manipülasyon; hekimler ve uzman fizyoterapistler tarafından akut ve kronik bel ağrısında uygulanan yöntemdir. Kayropraktik tedavi kas-iskelet ve vertebral kolonda biyomekanik bozuklukların tedavisinde blokaj olmuş vertebrayı manipüle ederek normal pozisyonunu yeniden kazandırmayı hedefleyen yaklaşımdır.
Yapılan çalışmalar kayropraktik manipülasyonun bel ağrısı üzerinde anlık ve kısa süreli tedavi etkileri olduğunu göstermektedir.
Bel ağrılı bireylerin medikal tedavide kullandıkları ilaçların amacı ağrı, inflamasyon ve kas gevşemesi üzerinde etkilerini göstermesi ve semptomların iyileşmesini sağlamaktır.
Yapılan tedavi çalışmalarının neticesinde sonuç alınamayan bel ağrılı bireylerde cerrahi tedavi gerekmektedir.